Houtskooltandpasta blijkt dan toch niet zo goed voor je gebit

Houtskooltandpasta blijkt dan toch niet zo goed voor je gebit

Het ziet eruit alsof je roet in je mond hebt gestrooid, maar toch zweren heel wat mensen bij houtskooltandpasta. Het zou natuurlijker zijn dan andere varianten en je tanden zouden er stralend wit van worden. Maar nu blijkt dat het goedje eigenlijk helemaal niet zo voordelig is voor je gebit als je zou denken.

Heb jij je al laten verleiden door alle reclame op Instagram of sta je op het punt om een tube houtskooltandpasta aan te schaffen? Denk dan toch maar twee keer na voordat je je tanden er een poetsbeurt mee geeft. Nieuw onderzoek van het British Dental Journal waarschuwt voor de schadelijke gevolgen van het zwarte goedje voor je gebit.

Fluoride
De studie analyseerde vijftig verschillende houtskooltandpasta’s en kwam tot de conclusie dat die vaak tandbederf veroorzaken en je tanden bovendien niet witter maken. Dat zou hoofdzakelijk te maken hebben met het gebrek aan fluoride. Slechts 8% van de onderzochte staaltjes bevatte fluoride. Zelfs voor die 8% is er slecht nieuws: houtskool zou de effecten van fluoride immers neutraliseren. En laat die stof nu net noodzakelijk zijn om je gebit in topconditie te houden.

Aardolie en benzine
Ondanks de vele beloftes die de merken doen over houtskooltandpasta, blijkt dat de tandpasta’s onvoldoende actieve stoffen bevatten om je ook effectief wittere tanden te bezorgen. Daarnaast bevat houtskool van nature ook aardolie en benzine – niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Gebruik voorlopig dus gewoon een ‘normale’ tandpasta, die naast fluoride ook calcium en fosfaat bevat. Alleen op die manier ben je verzekerd van een mooi gebit.

 

Bron: Metrotime.be

keyboard_arrow_up