Een gezonde mond herkennen

Een gezonde mond herkennen

In de huidige maatschappij zijn we vaak gericht op problemen of klachten van onze gezondheid. Maar hoe weet je dat je een probleem hebt als je niet eens weet hoe het normaal hoort te zijn? Weet jij bijvoorbeeld hoe een gezonde mond er uit ziet?

Hoe ziet jouw mond er echt uit?
Heb je jouw mond wel eens goed bekeken? En hoe zag die eruit? De mondholte is afgesloten door de
lippen en de wangen. Dit is nodig om er voor te zorgen dat een hap eten ook daadwerkelijk in je mond blijft tijdens het kauwen. Ook spelen ze een rol bij onze spraak. Het rode gedeelte van de lippen wordt vochtig gehouden door speeksel.

De mondholte
Het dak van de mondholte is het gehemelte dat bestaat uit een zacht en een hard gedeelte. Tegenover het gehemelte is de bodem van de mond en die wordt bedekt door de tong. Je tong bestaat voornamelijk uit spierweefsel. Op de tong zitten papillen die de smaak van het voedsel registreren dat in je mond zit.

Als je nu eens goed je wangen bekijkt dan zie je misschien wel een puntje ter hoogte van je kiezen. Dit zijn de uitgangen van de speekselklieren. Ook in de mondbodem, onder de tong, zitten deze puntjes. Op het moment dat er eten in je mond komt produceren de twee klieren in het wangslijmvlies een grote hoeveelheid speeksel. De klieren onder de tong produceren constant speeksel.

Wat is de functie van speeksel?
In het speeksel is een zeer kleine hoeveelheid amylase aanwezig. Dit spijsverteringsenzym is nodig voor de vertering van koolhydraten. Ook de smaak van een maaltijd wordt mede bepaalt door het speeksel. Daarnaast zorgt het vocht ook voor
bescherming van de slijmvliezen en gebitselementen. Heb je last van een droge mond en zit er te weinig speeksel in je
mond dan kunnen er eerder wondjes aan de slijmvliezen ontstaan. Ook het risico op slijtage van de gebitselementen
wordt groter. Dit komt omdat de weefsels in de mond erg gevoelig zijn voor veranderingen van de zuurgraad. Het
speeksel zorgt er voor dat de pH-waarde (zuurgraad) neutraal blijft, waardoor zuren geen invloed hebben op je
tanden, kiezen en slijmvliezen.

Speeksel heeft ook een reinigende functie. Het reinigt en spoelt de mondholte schoon om ervoor te zorgen
dat micro-organismen zich niet aan de mondslijmvliezen kunnen hechten. Daarnaast bevat het speeksel stoffen en afweercellen om de mond gezond te houden. De allerlaatste functie van het speeksel is die van voedingsbron
voor de goede bacteriën in de mond. Zo wordt de gezonde mondflora onderhouden.
 

Gezonde tanden en kiezen
Op 21-jarige leeftijd is het blijvend gebit compleet en bestaat het uit acht snijtanden, vier hoektanden, acht kleine kiezen en twaalf grote kiezen. Je tanden en kiezen bestaan uit twee gedeelten. De wortel zit onder het tandvlees en de kroon zie je boven het tandvlees. De kroon van de tand of kies wordt bedekt met glazuur. Onder het glazuur zit het dentine, dit is een structuur die lijkt op bot.

De basis van een gezond en sterk gebit is gezond tandvlees. Je kunt het tandvlees en je kaakbot zien als het fundament van je gebit. Naast een sterke rij tanden en kiezen hoort er ook mooi roze tandvlees bij een gezond gebit. Het tandvlees ligt strak rondom de tanden en kiezen en het bloedt niet bij het reinigen.

Er is nu ook een boek met tips voor een optimale mondgezondheid. Bestel 'Gezond in je mond'

Bron: oergezondemond.nl

keyboard_arrow_up