Eén op de vijf kinderen in de grote steden en in Friesland gaat niet naar de tandarts

Eén op de vijf kinderen in de grote steden en in Friesland gaat niet naar de tandarts

In de grote steden en in een aantal provincies, waaronder Friesland, gaat één op de vijf kinderen niet naar de tandarts of mondhygiënist. De Nederlandse Vereniging Instellingen Jeugdtandzorg (NVIJ) bestaat uit organisaties die al jarenlang zijn gespecialiseerd in mondzorg voor jongeren. 

De leden van de NVIJ maken zich samen sterk om jongeren in Nederland toegang te laten krijgen tot goede mondzorg. Daarbij heeft de NVIJ specifiek aandacht voor de jeugd uit zogenaamde risicogroepen, zoals kinderen die opgroeien in een sociaal -economisch kwetsbare positie.

Waarom gaan kinderen niet naar de tandarts?
De kosten voor alle controles en bijna alle behandelingen worden voor kinderen tot 18 jaar gedekt door de basisverzekering. Geld hoeft dus geen belemmering te zijn. ‘Meer dan 30% van de ouders weet dit niet,’ zegt Raoul Trentelman, voorzitter van de NVIJ. ‘Ze beseffen ook niet dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met het aanleren van goed mondzorggedrag en preventie. Bijna 95% van de ouders bezoekt trouw het consultatiebureau in de eerste vier jaar, maar de tandarts is even belangrijk.’

‘Wij doen een beroep op scholen’
Een gezond gebit draagt in belangrijke mate bij aan de algehele gezondheid. Hiervoor zet de NVIJ zich in, onder meer door samenwerking met landelijke en lokale partijen. ‘Wij doen bijvoorbeeld een beroep op basisscholen om ouders en kinderen te motiveren een bezoek aan de tandarts te brengen, ‘vervolgt Raoul Trentelman. ‘De NVIJ vindt dat ouders, maar ook basisscholen verantwoordelijk zijn voor de mondgezondheid van kinderen. Denk aan het leren van duurzaam goed poetsgedrag of kennis over gezonde voeding en drinken. Alleen als gemeenten, basisscholen, GGD en consultatiebureaus actief samenwerken, kunnen we goede mondzorg voor alle kinderen ontsluiten.

In Leeuwarden is één van onze leden, JTV Mondzorg voor kids, actief. Zij hebben leuk voorlichtingsmateriaal, poetskoffers voor spreekbeurten en nog veel meer om basisscholen te ondersteunen in het creëren van bewustzijn over poetsen en voeding. Daarnaast brengen zij kinderen met een zogenaamde haal- en brengservice van school op. En is er een state of the art-ingerichte Dental Car die bij basisscholen in de regio van Leeuwarden kan voorrijden. Kinderen hoeven dan weinig van de les te missen als ze een controle krijgen. Er is dus geen enkele belemmering om kinderen een mooi en gezond gebit voor nu en de toekomst mee te geven.’

 

Bron: Gezondheidenco.nl

keyboard_arrow_up