Is het bleken van je tanden schadelijk?

Is het bleken van je tanden schadelijk?

Je mond spoelen met citroensap, appelazijn of chocolade eten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de talloze natuurlijke trucs die je tanden witter schijnen te maken. Er wordt zelfs geclaimd dat het veiliger en effectiever is dan het laten bleken van je tanden bij de tandarts. Klopt dit wel?

Een mooi gebit betekent tegenwoordig stralend witte tanden. Het internet staat vol met trucjes om je tanden op een natuurlijke manier witter te laten worden, terwijl je je tanden ook gewoon bij de tandarts kunt laten bleken. Toch is niet iedereen fan van deze methode. Je tanden laten bleken zou schadelijk zijn voor je gebit en je tanden zelfs geler maken. Klopt dat wel?

Bleken zonder glazuur aan te tasten
Volgens biologisch tandarts Hans de Liefde is daar niets van waar. “Het bleken van je tanden is minder slecht dan over het algemeen gedacht wordt. Zolang je bleekt met een methode die het glazuur niet oplost, is het volkomen veilig.” Frank Goossens van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de bio-energetische Tandheelkunde (NVBT) sluit zich hierbij aan. “Bleken is volkomen onschadelijk, zelfs als je dit vaker laat doen.”

Het bleken van de tanden wordt door tandartsen gedaan met een oplossing van peroxide, dat het glazuur niet aantast. Daardoor wordt alleen de bovenste laag verkleuring weggehaald. De Liefde: “Je moet het dus wel bijhouden, maar het maakt je tanden niet ‘geler’ dan ze in eerste instantie al waren. Als je stopt met bleken, begint het verouderingsproces opnieuw: je tanden worden weer langzaam donkerder.”

 

Zelf tanden bleken
Zelf aan de slag gaan met goedkope tandenbleeksets is dan weer niet aan te raden. Er zijn talloze doe-het-zelf sets te koop die niet goed werken en waarvan de ingrediënten moeilijk thuis te controleren zijn. “Tandartsen zorgen ervoor dat bleken nooit verder gaat dan de originele kleur,” zegt De Liefde. “Als het percentage peroxide te hoog is, dan kan je glazuur inderdaad oplossen. Laat je tanden daarom alleen bleken door of onder toezicht van een tandarts. Ook tandartsen bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om je tanden zelf te bleken met een set die speciaal voor jouw gebit ontwikkeld is.”

Pas op met zure producten
Voor wie tanden bleken een stap te ver vindt, staat het internet vol met tips om je tanden witter te laten lijken op een natuurlijke manier. Spoelen met appelazijn of citroensap en het eten van chocolade; het zouden wondermiddelen zijn. “Met zure producten, zoals azijn, moet je echt oppassen. Azijn heeft een lage ph-waarde en kan daarom je glazuur oplossen.” Goossens: “Ik ben al heel veel doe-het-zelf oplossingen tegengekomen. Spoelen met cola of sap van citrusvruchten is inderdaad nog veel schadelijker dan mensen denken.”

Kokosolie voor wittere tanden?
Een beter idee is bijvoorbeeld je mond spoelen met kokosolie of baking soda zachtjes over je tanden wrijven, spoelen en vervolgens je tanden poetsen. Dan lijken je tanden net wat witter, omdat het vieze laagje als het ware weg is geschuurd. “Maar eigenlijk kun je stellen dat als het werkt, je tanden gewoon niet schoon genoeg waren,” zegt Goossens. “Wat echt werkt, is het goed reinigen van de spleetjes tussen je tanden. Dan lijkt alles witter.”

 

Bron: Gezondnu.nl

keyboard_arrow_up