Gingivitis mogelijk oorzaak van vroeggeboorten

Gingivitis mogelijk oorzaak van vroeggeboorten

BIRMINGHAM, VK – Zwangere vrouwen die kampen met gingivitis lopen meer risico op een vroeggeboorte. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.

De onderzoekers hebben ongeveer 150 vrouwen gevolgd tijdens de zwangerschap. Uit het onderzoek bleek dat 45% van de vrouwen die te vroeg bevielen, kampte met gingivitis. ‘Slechts’ 29% van de vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap had hier last van. Ook vrouwen met onbehandeld tandbederf of vullingen hadden meer kans op vroeggeboorten. Daarnaast lijkt er een verband te zijn tussen het hebben van meer tandplak en te vroeg bevallen. “Onze mondgezondheid kan een directe invloed hebben op onze algemene gezondheid,” aldus Dr. Nigel Carter OBE, CEO van de Oral Health Foundation. “Veel vrouwen vinden het tijdens de zwangerschap moeilijker om een goede mondgezondheid te behouden. Hormonale veranderingen kunnen het tandvlees immers kwetsbaarder maken voor tandplak.”

Eerdere studies toonden aan dat zwangere vrouwen meer kans hebben op matige tot ernstige gingivitis. “De conventionele gedachte was dat gingivitis progressief zou toenemen tijdens de zwangerschap en zou afnemen na de bevalling,” aldus Michael Reddy, hoofdonderzoeker en decaan van de School of Dentistry aan de University of Alabama at Birmingham (UAB). Onderzoek suggereerde echter dat de gingivitis relatief stabiel bleef gedurende de zwangerschap. “We ontdekten dat de mate van gingivitis tijdens de zwangerschap bij vrouwen van 8 of 24 weken niet significant verschilde.”

 

Bron: Dentistry.co.uk

keyboard_arrow_up