Onzichtbare vs. traditionele beugels – welke presteren het beste?

Onzichtbare vs. traditionele beugels – welke presteren het beste?

Clear aligners of traditionele beugels – welke presteren het beste? Om hierachter te komen vergeleken onderzoekers verschillende studies om de voor- en nadelen van beide gebitsvervormers goed te kunnen vergelijken.

Systemische vergelijking
Eerder werd de effectiviteit van de onzichtbare beugels, aligners, al vergeleken met vaste beugels. Deze aligner techniek verandert echter op zo’n rap tempo dat Ynyan Ke en Yanfei Zhu van het Shaoxing Hospital of Traditional Chinese Medicine in Shoaxing, China, besloten om opnieuw een systematische vergelijking van studies uit te voeren.
Om dit te doen bestudeerde de onderzoekers verschillende databases, op zoek naar klinische studies die de effectiviteit van beugels en aligners evalueren. Hierbij werd alleen gezocht naar studies op vaste, menselijke tanden. Uiteindelijk vonden zij acht studies van gemiddelde tot hoge kwaliteit om op te nemen in de analyse.

Aligners en traditionele beugels beiden hun eigen voor- en nadelen
Uit de verschillende studies blijkt dat patiënten met aligners meer comfort ervoeren, een betere mondhygiëne hadden en dat zij esthetisch gezien meer tevreden waren met hun beugel. Hiernaast verliepen hun behandelingen sneller dan patiënten met vaste, traditionele beugels. Anderzijds bleken traditionele beugels de beweging van het gebit beter en specifieker te kunnen controleren. Daarnaast ervoeren patiënten met traditionele beugels ook minder vaak een terugval. De kans is groot dat dit met de behandelduur te maken heeft.
“Clear aligners hebben voordelen ten opzichte van traditionele beugels, zoals meer comfort en hygiëne, en een kortere behandelperiode, maar zijn niet even effectief als traditionele beugels als het neerkomt op occlusale contacten, het aanpassen van bucco-linguale inclinatie posterior en het produceren van blijvend goed resultaat,” aldus Ke en Zhu.

Beste behandelmethode verschilt per patiënt
Dit onderzoek concludeert daarom dat het per patiënt verschilt welke behandelmethode het best bij hem of haar past. Zowel aligners als traditionele beugels zijn in staat om het doel waarvoor ze zijn ontworpen te behalen. Afhankelijk van iemands voorkeur, bijvoorbeeld meer zeker resultaat of juist een korte behandeling, kan dus de beste methode worden voorgeschreven.

Bron: BMC Oral Health

keyboard_arrow_up