Meer mondproblemen bij depressieve jongvolwassenen

Meer mondproblemen bij depressieve jongvolwassenen

Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen met verdriet, gevoel van hulpeloosheid en andere symptomen van depressie bijna 20% meer kans hebben op ernstige parodontitis.

Tijdens het onderzoek werden 500 mensen tussen hun geboorte en dertigste levensjaar regelmatig getest op orale- en mentale gezondheid. De studie legt een verband tussen depressie en het afweren van ontstekingen door het lichaam. Daarnaast wordt gesteld dat jongvolwassenen eerder geneigd zijn om hun mondgezondheid te verwaarlozen.

Het is belangrijk dat we inzicht krijgen in het verband tussen psychische stoornissen en de gezondheid van onze mond. Depressies worden vandaag de dag niet altijd gediagnosticeerd en het is belangrijk dat we daar meer inzichten in ontwikkelen, aldus Dr. Nigel Carter OBE, CEO van Oral Health Foundation. “Tandvleesaandoeningen en depressieve gevoelens zijn veel voorkomende omstandigheden waar we op enig moment in ons leven mee te maken krijgen. Nu pas weten we dat deze problemen aan elkaar verbonden zijn en vaak samen voorkomen.’’

Volgens het Trimbos-instituut krijgt in Nederland bijna 20% van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie.

Het onderzoek, getiteld ‘Is there an association between depression and periodontitis? A birth cohort study’, werd gepubliceerd in Journal of Clinical Periodontology, editie november 2018.

 

bron: dentistry.co.uk

keyboard_arrow_up