Miljoen mondkapjes uit China helpen ziekenhuizen nieuwe week in

Miljoen mondkapjes uit China helpen ziekenhuizen nieuwe week in

Ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben de komende dagen weer voldoende mondkapjes om coronapatiënten te behandelen en nieuwe besmettingen te voorkomen.

Dit weekend arriveerden ruim een miljoen maskers uit China, die meteen zijn verdeeld. De nood blijft echter hoog.

De inspanningen om mondkapjes naar Nederland te krijgen, beginnen effect te sorteren. Zaterdag arriveerde op Schiphol een lading van 690.000 maskers van het type FFP2 uit China, dat ziekenhuispersoneel gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten. Zondag kwamen daar nog eens 200.000 stuks bij, waarvan de meesten naar verpleeghuizen en de thuiszorg gaan. Ze vormen de eerste vracht van de 800.000 mondkapjes die het Chinese Huawei heeft gedoneerd.

Daar blijft het niet bij: dit weekend kreeg PostNL 48.000 mondkapjes binnen van Chinese logistiek partner Cainiao. Het postbedrijf gaf ze meteen door aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Later ontvangt PostNL een deel van de 2 miljoen mondkapjes die de Alibaba Foundation van miljardair Jack Ma aan Europa heeft toegezegd. 

Vliegmaatschappij KLM ontving zaterdag van partners China Eastern Airlines en China Southern Airlines 150.000 mondkapjes en 100.000 handschoenen. Ook Tesla heeft een fors aantal mondmaskers gegeven.

Schaarste, geen tekort
Ziekenhuizen melden dat ze komende dagen weer vooruit kunnen. ,,Vrijdag was het even kritiek, maar zaterdag kwam een forse lading binnen’’, vertelt Evelyne van Eck namens het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis met vestigingen in Tilburg en Waalwijk. Voor heel Brabant ging het om 80.000 maskers. ,,Maar we mogen niet stil blijven zitten, de nood blijft hoog.’’ Ook het UMC Maastricht, UMC Utrecht en het Catharinaziekenhuis in Eindhoven zeggen geen tekorten te hebben. ,,Er is schaarste, maar geen tekort.’’

Om de aanvoer van nieuwe mondkapjes te garanderen is het Rotterdamse Erasmus MC als landelijk inkoop- en verdeelstation aangewezen. ,,Onze afdeling inkoop werkt voor alle ziekenhuizen’’, zegt Joyce de Bruin. ,,Wij verdelen de maskers over alle instellingen, uiteraard in samenwerking en onder toezicht van het ministerie.’’

Burgerinitiatieven
Een welkome extra stroom mondkapjes komt van bedrijven, organisaties en burgers die allerlei initiatieven starten. In Zupthen hebben de ondernemende broers  Iwan en Dimitri Göbel, ze zijn eigenaar van een sportautofabriek, via hun netwerk afgelopen weekend 80.000 mondkapjes laten overkomen. In Assen heeft het Wilhelmina Ziekenhuis zelf een productielijn opgezet om mondkapjes te maken. In de kantine maken medewerkers ze.

,,In Utrecht helpt de industrie hard mee’’, aldus Sietzke Vermeulen namens UMC Utrecht. ,,We krijgen ongelooflijk veel aanbiedingen.’’ Ook het Medisch Centrum Leeuwarden wordt overspoeld met kapjes en handschoenen. ,,Een ontzettend welkome steun’’, zegt woordvoerder Frits Mostert. ,,We inventariseren momenteel voor alle Friese ziekenhuizen de aantallen en laten onze infectiepreventie bekijken of ze ook bruikbaar zijn.’’

Bron: AD.nl

keyboard_arrow_up