Mogelijk verband tussen parodontitis en erectiestoornissen

Mogelijk verband tussen parodontitis en erectiestoornissen

GUANGZHOU, CHINA – Mannen met parodontitis lopen drie keer meer kans op erectiestoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van de Jinan University in Guangzhou. Al eerder werd een dergelijk verband gesuggereerd, waardoor er diverse onderzoeken naar zijn uitgevoerd.

De gegevens van 200.000 deelnemers aan vijf patiënt-controleonderzoeken werden verzameld. Naar aanleiding van dit onderzoek suggereren wetenschappers dat parodontitis wel degelijk tot de risicofactoren van erectiestoornissen behoort.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie was parodontitis in 2016 nog de elfde meest voorkomende ziekte ter wereld. Zowel parodontitis als erectiestoornissen worden in verband gebracht met C-reactief proteïne (CRP), een stof die geproduceerd wordt door de lever als reactie op een ontsteking. Een hoog CRP-niveau in het bloed is een marker van een ontstekingsaandoening, waaronder een ontsteking van de slagaders, geassocieerd met hartaandoeningen. Het verband tussen erectiestoornissen en parodontitis is te verklaren doordat dezelfde soort ontsteking in kleinere bloedvaten van zowel de mond als het geslachtsdeel kan beginnen, voordat ze de grotere slagaders bereiken.

Eerder onderzoek door de Universiteit van Granada in Spanje, gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology, toonde aan dat de CRP-spiegels hoger waren bij mannen met parodontitis/erectiestoornissen dan mannen zonder deze gezondheidsproblemen. Bovendien hadden mannen met chronische parodontitis twee keer zoveel kans op impotentie in vergelijking met mannen met een gezonde mond. Dit suggereert dat de behandeling van parodontitis om ontsteking van de gingiva te verminderen, kan resulteren in een verbeterde erectiele functie.

Het onderzoek, getiteld ‘Updated evidence of association between periodontal disease and incident erectile dysfunction,’ werd gepubliceerd in Journal of Sexual Medicine, editie januari 2019.

 

Bron: Dental Tribune International

 

Meer informatie over parodontitis vind je hier.

keyboard_arrow_up