Onderzoek naar ontstekingsremmend dieet gingivitis maakt grote media impact

Onderzoek naar ontstekingsremmend dieet gingivitis maakt grote media impact

Een recent artikel in de EFP’s Journal of Clinical Periodontology over onderzoek naar het effect van een ontstekingsremmend dieet voor gingivitis, heeft aanzienlijke media-aandacht getrokken. De Amerikaanse New York Times schreef hier zelfs een artikel over.

Proef
Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Operatieve Tandheelkunde en Parodontologie aan de Universiteit van Freiburg. De gerandomiseerde proef van acht weken was ontworpen om de invloed van een ontstekingsremmend dieet op verschillende parameters bij patiënten met gingivitis te evalueren.

Experimenteel dieet
De studie betrof 30 patiënten verdeeld in experimentele en controlegroepen. De experimentele groep moest gedurende een maand een dieet met weinig koolhydraten en dierlijke eiwitten, veel omega-3-vetzuren, antioxidanten, nitraten, vezels, en vitamine C en D hanteren. De controlegroep veranderde hun dieet niet. Beide groepen stopten interdentale reiniging tijdens deze periode.

De resultaten
Er waren geen verschillen tussen de groepen in termen van plaquewaarden of andere zaken. De experimentele groep toonde wel een significante vermindering in gingivale bloedingen, evenals een significante toename in vitamine D-waarden en aanzienlijk gewichtsverlies. De onderzoekers concludeerden daarom dat de studie liet zien dat gingivitis diepgaand wordt beïnvloed door voeding.

Voeding van invloed
“Ik denk dat de belangrijkste volgende stappen in deze richting zijn om het anti-inflammatoire dieet te evalueren als aanvulling op parodontale therapie, om de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van individueel voedsel te evalueren, en om de correlatie tussen plaque en tandvleesontsteking opnieuw te evalueren onder verschillende voedingsomstandigheden,” aldus hoofdauteur Johan P. Woelber.

Grote media-aandacht
Woelber benadrukt hoe overweldigt hij was toen de New York Times om een telefonisch interview vroeg. Het artikel gaf de gelegenheid de boodschap over te brengen aan een breed scala van tandheelkundige patiënten. Ook andere media hebben sinds deze publicatie dit nieuws verspreid.

Bron: Journal of Clinical Periodontology

keyboard_arrow_up