Bijna half miljoen Nederlanders ‘vergeet’ zorgtoeslag

Bijna half miljoen Nederlanders ‘vergeet’ zorgtoeslag

Zo’n 450.000 Nederlanders hebben vorig jaar geen financiële tegemoetkoming voor de zorgpremie aangevraagd, terwijl zij daar wel recht op hadden.

Volgens berekeningen van Independer lieten zij gezamenlijk een bedrag van 100 miljoen euro liggen. Om het mensen makkelijker te maken, heeft de belastingdienst een speciale tool waarmee huishoudens kunnen berekenen of zij recht hebben op zorgtoeslag. 

,,Veel mensen vinden het ingewikkeld om uit te zoeken of zij in aanmerking komen voor de toeslag. Dat geldt ook voor het aanvragen ervan”, constateert Joris Kerkhof van Independer. Vooral mensen met lagere inkomens lopen daardoor geld mis. Volgens de Bond voor Belastingbetalers en Bokkz gaat het om zo’n 14 procent van de lagere inkomens.

Maar niet alleen minima, óók midden- en hogere inkomens kunnen recht hebben op zorgtoeslag. ,,Maar omdat ze dat niet weten, blijven zij op hun handen zitten”, zegt Kerkhof. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen die vorig jaar minder zijn gaan werken en daardoor over 2018 een lager jaarinkomen hebben. Ook huishoudens die vorig jaar hun hypotheek hebben overgesloten en een boeterente moesten betalen, hebben mogelijk nog recht op een tegemoetkoming.

Extra 
Dat een aanvraag voor de zorgtoeslag kan lonen, blijkt wel uit berekeningen van de financieel expert. Alleenstaanden kunnen een bedrag tot 1128 euro terugkrijgen. Een aanvraag samen met een partner kan bijna het dubbele opleveren. Volgens de financieel expert hebben Nederlanders alleen al vorig jaar een bedrag van 100 miljoen op de plank laten liggen. 

Bron: AD

keyboard_arrow_up