Stressniveau weerspiegeld in gebit

Stressniveau weerspiegeld in gebit

Nieuw bewijs suggereert dat gewisselde elementen een veelbelovende biomarker kunnen zijn voor de moderne geneeskunde. Tijdens een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Washington lieten onderzoekers zien wat elementen kunnen onthullen over het stressniveau van de patiënt.

In de elementen van kinderen kan worden waargenomen of ze op jonge leeftijd zijn blootgesteld aan hoge stressfactoren. Dr. W. Thomas Boyce, hoogleraar Kindergeneeskunde en -psychiatrie aan de Universiteit van Californië presenteerde zijn bevindingen tijdens de AAAS-bijeenkomst. Volgens hem zijn de afzonderlijke lagen die het tandglazuur opbouwen dunner en minder dicht als ze worden blootgesteld aan stress, wat “de kwetsbaarheid voor cariës vergroot,” legt hij uit aan de Duitse omroep Deutsche Welle. Door een primair element in een 3D-model op basis van een röntgenfoto te onderzoeken, kan deze verandering worden gemeten.

Stress komt niet alleen voort uit buitensporige eisen op school, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan door problemen met ouderlijke relaties, constant lawaai of fysiek of geestelijk misbruik. “Wanneer je veel stress ervaart, produceer je veel van het stresshormoon cortisol. De concentratie hiervan kan in het bloed en speeksel worden gemeten,” vertelt Boyce.

“Maar wat we echt willen weten en wat deze snapshots niet laten zien, is de totale blootstelling aan cortisol,” voegt Boyce toe. Onderzoek naar de werkelijke tanden en kiezen kan dit aantonen, aangezien het stresshormoon de ontwikkeling van elementen beïnvloedt. De presentatie, getiteld ‘Social disparities in child oral health: Interactions between stress and pathogens’, werd gepresenteerd op 15 februari 2019 tijdens een wetenschappelijke sessie op de jaarvergadering van de AAAS.

 

Bron: Dental Tribune

keyboard_arrow_up