Verband tussen goede mondgezondheid en herstel drugsverslaving

Verband tussen goede mondgezondheid en herstel drugsverslaving

Een betere mondgezondheid kan de resultaten van therapie voor drugsverslaving verbeteren. Mensen met een drugsverslaving hebben over het algemeen een slechte mondgezondheid, wat de sociale vaardigheden schaadt en resulteert in de consumptie van slechte voeding, verhoogde orale en algemene infecties en slopende mondpijn.

Tussen 2015 en 2017 werkten onderzoekers van University of Utah School of Dentistry samen met twee behandelcentra voor verslavingszorg in Salt Lake City aan de ontwikkeling van het FLOSS-programma (‘Facilitating a Lifetime of Oral health Sustainability for Substance use disorder patients and families’). Na één tot twee maanden in een behandelingscentrum voor drugsverslaving ondergingen 158 mannen die zichzelf hadden aangemeld en 128 willekeurig geselecteerde patiënten tussen de twintig en vijftig jaar een volledige tandheelkundige behandeling. De resultaten van beide groepen werden vergeleken met die van soortgelijke patiënten die dezelfde behandeling voor verslavingen ondergingen, maar hier geen uitgebreide mondzorg bij kregen.

Uit de resultaten bleek dat deelnemers die hun belangrijkste mondgezondheidsproblemen lieten behandelen door een tandheelkundige professional ongeveer twee keer zo lang in behandeling bleven. Meer dan 80% maakte het verslavingsprogramma af. Daarom zijn de onderzoekers van mening dat het verstrekken van complete mondzorg als onderdeel van de therapie van cruciaal belang is voor het heropbouwen van het zelfrespect en het herstellen van belangrijke lichaamsfuncties.

“Er is een krachtige samenhang tussen mondzorg en stoornissen in de verslavingszorg,” stelt dr. Glen R. Hanson, hoofdauteur en hoogleraar Farmacologie en Toxicologie aan de universiteit van Utah. “Patiënten die uitgebreide tandheelkundige zorg ontvingen, hadden een betere kwaliteit van leven, gemeten aan de hand van substantiële verbeteringen in werkgelegenheid en onthouding van drugs, evenals een dramatische daling van dakloosheid.”

“De ervaring is levensveranderend. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor tandartsen. Studenten Tandheelkunde weten nu hoe hun werk het leven van hun patiënten drastisch kan veranderen,” stelt Hanson. “Ik denk dat als we hetzelfde doen voor patiënten met andere chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes, we vergelijkbare behandelresultaten kunnen verwachten.”

Het onderzoek, getiteld ‘Comprehensive oral care improves treatment outcomes in male and female patients with high-severity and chronic substance use disorders’, werd online gepubliceerd op 20 mei 2019 in Journal of the American Dental Association.

Bron: Dental Tribune

keyboard_arrow_up