Diabetespatiënten hebben baat bij extra aandacht voor mondgezondheid

Diabetespatiënten hebben baat bij extra aandacht voor mondgezondheid

Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waarop Martijn Verhulst woensdag 3 juli promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. 

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft het bloedsuikerniveau in balans te houden. Daardoor kunnen patiënten problemen krijgen met hun ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Maar ook kunnen ze complicaties krijgen in de mond, zoals: een tandvleesontsteking, droge mond en schimmelinfecties. Vooral tandvleesontsteking komt vaak voor bij mensen met suikerziekte, wat – naast de negatieve invloed op de kwaliteit van leven – ook de balans van het bloedsuikerniveau verder kan verstoren. De zorg voor patiënten met suikerziekte is vooral gericht op het voorkomen van deze complicaties. Uiteindelijk is het doel van de behandeling het behoud van ‘met de gezondheid samenhangende kwaliteit van leven’. Hiervoor werken verschillende specialisten samen, met een centrale rol voor de huisarts en praktijkondersteuner. 

Om te onderzoeken of extra aandacht voor mondgezondheid zin heeft, deed Verhulst onderzoek onder vierentwintig Amsterdamse huisartsenpraktijken, en deelde ze willekeurig op in twee groepen. In de eerste groep werd extra aandacht gegeven aan de mondgezondheid, door de patiënten te wijzen op het belang van mondgezondheid, het aanmoedigen van regelmatig tandartsbezoek en het uitdelen van een introductiepakket met mondverzorgingsproducten. In de tweede groep werd niets extra’s gedaan. Een jaar later was de ‘met mondgezondheid samenhangende kwaliteit van leven’ in de eerste groep voor significant meer mensen verbeterd, vergeleken met de tweede groep. Verhulst: ‘Wanneer de zorgverleners erin slaagden structureel meer aandacht te geven verhoogde dat de kwaliteit van leven voor nog meer patiënten. Dit wijst erop dat patiënten met suikerziekte baat hebben bij extra aandacht voor mondgezondheid binnen de eerstelijns diabeteszorg’.  
 

Bron: Acta

keyboard_arrow_up