IMPLANTOLOGIE
Herstel van het gebit met een kunstwortel en kroon
Een implantaat is een kunstwortel die de natuurlijke wortel van een tand vervangt. In de tandheelkundige implantologie worden zo één of meerdere tanden vervangen met behulp van implantaten. Deze worden na het plaatsen voorzien van een kroon, brug, of een overkappingsprothese.
Het implantaat, ofwel kunstwortel, is gemaakt van het sterke metaalsoort titanium. Dankzij een implantaat heeft men de kracht om goed te kunnen kauwen, omdat hij in het kaakbot wordt geplaatst. Net als een echte wortel. Dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Het bot groeit vervolgens vast aan het implantaat.
Titanium wordt overigens goed geaccepteerd door het lichaam. Uit meer dan 10.000 wetenschappelijke studies is gebleken dat implantaten veilig zijn en een hoog succes percentage hebben (wel 96%).
Verlies van een tand door tandbederf, ongeval, ernstige tandvlees- of wortelontstekingen of verlies door een breuk of een ongeluk, of wanneer een element ontbreekt.
Bekijk hier een kort filmpje over wat een implantaat is en hoe deze geplaatst wordt:
Een implantologie behandeling bestaat meestal uit 4 afspraken: de intake, de behandeling waarbij het implantaat (of implantaten) geplaatst wordt, de controle en het plaatsen van de kronen en/of het klikgebit op de implantaten.
- De intake
Behandelplan en financieel overzicht. U heeft een intake waarbij u samen met de implantoloog een behandelplan met financieel overzicht opstelt. De implantoloog kijkt bijvoorbeeld goed hoeveel ruimte er is en welke oplossing voor u het meest geschikt is. Het is afhankelijk van uw zorgverzekering of de behandeling (gedeeltelijk) vergoed wordt. Overkappingsprotheses zijn voor het grootste deel gedekt in de basisverzekering mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Als u instemt met de begroting, zullen wij een planning met u maken. Wanneer u implantaten nodig heeft voor het plaatsen van een klikgebit, doen wij een aanvraag bij uw zorgverzekeraar. Zodra wij een machtiging hebben ontvangen, maken wij een afspraak voor het plaatsen van de implantaten. Er is een wettelijke eigen bijdrage van toepassing.
Diagnose Algemene (mond) Gezondheid. Op basis van een medische anamnese (vragenlijst) beoordelen wij uw algemene gezondheidstoestand. Ook onderzoeken we de mondgezondheid en maken we röntgenfoto’s. Met deze foto’s kan de implantoloog het botvolume en de botkwaliteit beoordelen en kan hij bepalen hoeveel en waar de implantaten exact geplaatst moeten worden.
- De behandeling
Tijdens de behandelafspraak worden de implantaten geplaatst. De implantoloog maakt een sneetje in het tandvlees. Het implantaat wordt vervolgens in het bot geplaatst en de wond wordt gehecht. U zult hier allemaal niets van voelen, dankzij de plaatselijke verdoving. Bekijk hier een geïllustreerd filmpje met hoe een implantaat geplaatst wordt, van Straumann implantaten. U krijgt na de behandeling informatie mee naar huis over hoe u zorg kunt dragen voor uw mond met implantaten.
- Tussentijdse controle
Uw implantaat heeft een aantal weken, soms maanden, nodig om vast te groeien. Binnen een aantal weken na de behandeling komt u een keer terug bij de implantoloog ter controle. Hier wordt gekeken of het implantaat al goed ingegroeid is.
- Plaatsen van de kronen of kunstgebit
Als het implantaat is ingegroeid kunnen de kronen of uw klikgebit geplaatst worden op het implantaat of implantaten. Hiervoor neemt het tandtechnisch laboratorium bij ons op de eerste verdieping het stokje over. Twee weken na het plaatsen van de kronen en/of het kunstgebit komt u weer op controle afspraak. Leer hier meer over kronen en het klikgebit.
NIEUW: Sinds kort hebben wij de conebeam 3D röntgenapparaat bij CTI. Dit is een röntgenapparaat dat een 3D foto maakt zodat we het gebit vanuit verschillende hoeken kunnen bekijken en zelfs dieper in kunnen zoomen op specifieke zones. Zo kunnen wij problemen sneller detecteren en specificeren. Hierdoor zijn wij nog beter in staat om u de juiste behandeling te geven
In principe is iedere tandarts of kaakchirurg bevoegd tot het plaatsen van implantaten indien hij hierin bekwaam is. De Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) is de wetenschappelijke vereniging voor tandartsen en kaakchirurgen die betrokken zijn bij de implantologie. De NVOI stelt voorwaarden aan de vaardigheden en kennis van tandartsen voordat zij erkend worden als implantoloog.
Herman Middelweerd
Herman, is erelid van de NVOI nadat hij zich gedurende 10 jaar heeft ingezet voor een hoog niveau van de erkende implantologen. Niet alle tandartsen die zich uitgeven voor implantoloog zijn erkend door de NVOI.
Brimme Leopold
Brimme is in 2019 erkend tot implantoloog NVOI.
Wij werken met de nieuwste technologieën, apparatuur en innovaties zodat we het hoogst haalbare resultaat op het gebied van implantologie voor u kunnen realiseren.
Doorverwijzen
Naast een algemene praktijk voor mondzorg, is CTI Warmond gespecialiseerd in implantologie en fungeert als verwijspraktijk. Veel tandartsen in de omgeving (Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Nieuw-Vennep, Noordwijk, Noordwijkerhout, Voorhout, Voorschoten, Waddinxveen, Den Haag en verder) verwijzen hun patiënten naar ons door.