neem contact op


Direct contact, bel: 071 30 11 738

Kom langs in Warmond

Typ bovenstaande code over.
Wij bellen u Terugbel verzoek aanvragen
Typ bovenstaande code over.

Kroon

Vervang het zichtbare gedeelte van een tand of kies

Tanden en kiezen hebben een zichtbaar gedeelte en een onzichtbaar gedeelte. Het onzichtbare gedeelte zit onder je tandvlees en betreft onder andere de wortels. Het zichtbare gedeelte worden ‘kronen’ genoemd. Als je goed in de spiegel kijkt zie je dat ze ook een beetje de vorm hebben van een kroon. Soms is de natuurlijke kroon van een tand of kies zo erg beschadigd of misvormd dat een vulling niet mogelijk of voldoende is. De natuurlijke kroon moet dan vervangen worden door een kunstkroon, ook wel ‘kroon’ genoemd in de tandheelkunde.

Wanneer heb je een kroon nodig?

  • Bij tandbederf; een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.
  • Bij gedeeltelijke afbrokkeling, misvorming, en/of beschadiging; bijvoorbeeld door een ongeluk.
  • Als oude vullingen anders van kleur zijn en er niet meer mooi uitzien.
  • Bij een ontbrekende tand of kies; om diverse redenen kan er een tand ontbreken. Om een kroon te kunnen plaatsen wordt eerst een implantaat geplaatst die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon.

Hoe ziet een kroon- en/of brugwerk behandeling er doorgaans uit?

  • De tandarts verwijdert de oude vulling en plaatst eventueel een nieuwe vulling. Soms is een wortelkanaalbehandeling nodig. Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging van de tand of kies. In het geval van een kroon op een implantaat is dat niet nodig.

  • Met behulp van een rubberachtig materiaal wordt een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden gemaakt. Er is ook een afdruk nodig van de tegenover liggende tanden en kiezen.
  • Een tandtechnicus gebruikt de afdruk om de kroon op de juiste hoogte en grootte te maken.

Bekijk hier een informatief filmpje over het krijgen van een kroon bij de tandarts:

 

Nieuw: sinds kort kunnen wij bij CTI Warmond kronen maken met de Dentsply Sirona CEREC. Middels een 3D scanner wordt een opname gemaakt van uw gebit. Via een computerprogramma wordt uw nieuwe kroon digitaal ontworpen. De tand of kies wordt vervolgens door de Dentsply Sirona CEREC gefreesd en daarna ingekleurd, geglansd of gepolijst. Het resultaat is prachtig en er is nauwelijks tot geen verschil te zien met naastliggende elementen.
 

BRUGWERK

Een brug ter vervanging van een aantal kronen

Het kan ook zijn dat u een brug nodig heeft. Dit is een combinatie van meerdere kronen naast elkaar. Er is dan sprake van ontbrekende tanden en/of kiezen. Het plaatsen van een brug gaat in principe op dezelfde manier in zijn werk als het plaatsen van een kroon.

Welke behandelaars komt u tegen?

Brimme Leopold

Tandarts - implantoloog NVOI - BIG nr. 39914962702

Herman Middelweerd

Tandarts - implantoloog NVOI - BIG nr. 19022811302
keyboard_arrow_up